Rotterdamse stam(men)

Bron:
Uitdraaien via internet uit gemeente-archief Rotterdam. Opgezocht door Dinie Leferink, juni 2005
In het Rotterdams gemeente-archief zijn op het zoekwoord Koekkoek 115 treffers gevonden. Het gaat om overlijden, geboorte en huwelijk. Nu hoeven die 115 niet allemaal van dezelfde stam te zijn; de namen doen echter vermoeden dat zeker sprake is van een bepaalde stam of tak.
De oudste vier vermeldingen zijn van overlijdensberichten uit 1716, 1726, 1735 en 1737. Indien we naar de namen kijken dan zal dit een tak kunnen zijn van de stam die wij aanduiden met Emmikhoven/ Almkerk/ Dussen. Het overlijdensbericht uit 1716 gaat over Neeltje Bastiaens Koekkoek die in Delfshaven is overleden. Zij is in de stamboom terug te vinden als dochter van Jan Bastiaens Koekkoek en gedoopt  in 1684 te Dussen.
De volgende drie vermeldingen gaan over Lijsbet Koekkoek, Engeltje Koekkoek en Jacob Koekkoek. Een eerste vluchtige inspectie op die voornamen geeft geen aanknopingspunten met de stam in Emminkhoven.
De vraag rijst of de stammen Koek(k)oek van Rotterdam en Emminkhoven niet op een of andere manier verwant zijn? Dat vergt diepergaand genealogisch onderzoek.
Via een andere internetbron Genlias (inmiddels niet meer beschikbaar) werd duidelijk dat in Rotterdam al eerder Koekkoeks woonden. Gevonden is: Neeltje Harmensdr. Kouckouck; geboren Overschie ca 1632; Overleden in Kethel 21-1-1696; gehuwd met Huibrechts Pieter zoon Poot; zij kregen 10 kinderen.
Vanwege deze gegevens kan het zijn dat Rotterdam één of meer stammen Kouckouck had.