Het beschrijven van door de leden van de familie Koekkoek uitgeoefende beroepen is heden ten dage een schier onmogelijke opgave. De redactie wil zich daarom beperken tot die beroepen die oorspronkelijk door verscheidene generaties zijn uitgeoefend en die de maatschappelijke positie van de familie bepaalden.
Molenaar
In diverse documenten vinden we vele malen vermeld “van beroep molenaar”. Het begint al met Theunis Lamberts Koukouk, die in 1730 werkte op de Cannenburghse molen en later ook op die molen ging wonen. Ook bij zijn nazaten waren molenaars. In de tak van Lambertus (Vb.) (in 1798 getrouwd met Antonia Jansen van Boerle) is die traditie via Henricus, (VIe.) weer een Lambertus (VIId.) en diens zoon Gerrit (VIIIf.) en kleinzoon (IXg.)Leo tot op heden voortgezet.
Koekkoeks waren voorts werkzaam op de Zuukermolen en Griftse molen, beiden in de omgeving van Vaassen en Epe. Molenaar zijn in de buurt van Vaassen betekende bijna zeker dat dat een molen van kasteel de Cannensburgh was. In totaal heeft die familie 27 wind- en watermolens in eigendom gehad. Lange tijd waren Koeckoeks tegelijkertijd molenaar op hun molens.
Landbouwer
In de geboorte- en trouwakten valt het op dat veelvuldig het beroep van landbouwer wordt opgegeven. Naast dat van molenaar is het een veelvoorkomend beroep van onze voorouders. Ook nu nog wonen vele afstammelingen op een boerderij zoals in Denekamp en in de omgeving van Olst en Wijhe.
Wagenmaker
Het beroep van wagenmaker was nauw verbonden aan het beroep van landbouwer en molenaar. Diverse generaties in de tak van Bernardus (IVc.) oefenden dit beroep uit. Joannes Koekkoek (VIk.) trok omstreeks 1840 naar Laren (NH). Joannes, zijn zonen Hermanus Bernardus (VIIk.), Gerardus (VII-l.) en Nicolaas (VIIm.) waren allen wagenmaker.
Onderwijsmensen
Van de huidige generaties zijn nogal wat familieleden werkzaam in het onderwijs uiteenlopend van kleuterleidster, onderwijzer(es), docent tot onderwijskundige.
Opmerkelijk is hoe in bepaalde familietakken ineens een familielid een heel ander beroep oppakt en dat weer enkele generaties lang doorgeeft. Voorbeelden zijn de slagergeneraties in Laren, de schilders in Baak, de schoenmakers in Olst/Boskamp en de bakkers in Loenen.