Stammen


Naamgenoten maar aparte stammen Koekkoek/Koekoek
Nogal wat Nederlanders denken dat de naam Koekkoek/Koekoek niet veel voor komt. Daar wordt dan de conclusie aan verbonden dat het allemaal wel familie zal zijn. Voor een indicatie hoe vaak onze naam Koekkoek met 4 k’s en Koekoek met 3 k’s in Nederland voor komt, is een uitdraai uit de telefoongegevens geraadpleegd van oktober 1998. Volgens die gegevens waren er ruim 700 Koekkoeks en 440 Koekoeks met een telefoonaansluiting vermeld in de gidsen.
Daarbij vallen verschillende zaken op.
De volgende plaatsen vallen op doordat er relatief veel Koekkoeks wonen: Almere, Almkerk, Amersfoort, Amstelveen; Amsterdam, Andel, Apeldoorn, Axel, Breda, Bussum, Daarlerveen, Denekamp, Deurningen, Deventer, Gorinchem, Groningen, Heiloo, Hilversum, Kampen, Krommenie, Laren N-H, Oldenzaal, Olst, Purmerend, Raalte, Rotterdam, ’s-Gravenhage, Tilburg, Utrecht, Vroomshoop, Wijhe, Zaandam en Zwolle.
Onze naamgenoten zitten verspreid over heel Nederland. Elke provincie is vertegenwoordigd op de lijst.
Enkele concentraties uit de telefoongegevens komen overeen met regio’s waarvan bekend is dat daar reeds vroeger een stam Koek(k)oeks is ontstaan of daar een tak is ontstaan door verhuizing van vorige generaties. Worden de naamgenoten Koekkoek en Koekoek bij elkaar opgeteld dan levert dat 1140 telefoonaansluitingen op.
Als we uitgaan van het landelijk gemiddelde van 2,3 persoon per adres, dan levert dat 2,3 x 1140 = 2622 naamgenoten op. Mogelijk zijn er ook nog enkele Koekkoeks zonder telefoon. Veronderstelt mag worden dat er anno 1998 meer dan 2600 naamgenoten woonden.
De naam Koekkoek of Koekoek is daarmee niet direct een zeldzame naam in Nederland.
Twaalf aparte stammen Koekoek of Koekkoek